Ken uzelf

Ken uzelf

Jaren geleden had ik een leuke eenvoudige kantoorbaan. Ik moest veel praten en zitten op een bureaustoel; dat paste destijds prima bij mijn ambities. Ik had namelijk geen ambities. Mijn teamleider van toen haar levensmotto (te lezen in het maandelijkse nieuwsbriefinterview) was: “ken uzelf”. Het is mij altijd bijgebleven…
Veel omvattend en simpel tegelijkertijd. Daar houd ik heel erg van, eenvoud. Je hoort mij regelmatig zeggen: “het is zo simpel”. Op zakelijk gebied ambieer ik, naast hard werken voor mijn geld, nog steeds niets. En persoonlijk zijn mijn enige ambities blijvend liefhebben, genieten van mijn Simple Life en bewegen. Het liefst voorwaarts.

Ik ken mijzelf, dat geeft rust. Mijn vriendinnen weten: voor je gelijk, een vriendelijk woord en altijd begrepen worden bel je die anderen. En voor een luisterend oor en een eerlijke mening bel je Anne. Mijn ongevraagde advies bijgeleverd is een verbeterpunt. Ik probeer er aan te werken dit achterwege te laten. Velen maken gebruik van de 100% garantie; jouw geheimen en gedachten blijven tussen jou en mij tot ik dood ben. Waanzin, wat vrienden, collega’s en zelfs vreemden mij toevertrouwen. Omgekeerd doe ik dat nooit. Naast “dump uw ellende bij Anne” staat er waarschijnlijk op mijn voorhoofd geschreven: “direct veilig opgeborgen”. En daar ben ik trots op.

Een via- via-kennis vertelde mij onlangs over zijn prostaatkanker. Intieme ellende. Dat het spannend was geweest en genezen. Dat hij weer aan het werk is, maar zijn penis niet. “We kunnen strelen en zoenen maar er gebeurt niets meer, nooit meer”. Ik stond er met mijn mond vol tanden, lege handen. Zelfs mijn ongevraagde advies bleef uit. Wat te doen als de boel niet meer werkt? Wat als je je meisje en jezelf na een drukke werkweek wilt belonen op een ontspannen avond met alles erop en eraan? Maar alles wat eraan zit niets meer voor haar en jezelf kan doen? Zelfs de irritante betweter in mij hield haar grote bek. In het geval van kanker weten weinig beter. Behalve natuurlijk de industrie, die er van leeft.

De betweter in mij is in een groot deel van mijn hoofd vertegenwoordigd en gelukkig voor anderen weinig aan het woord. Ik zie en hoor veel te veel en vorm daar direct een idee en mening over. Altijd. Ik schrijf er ter plekke een lied, een boek, een theaterstuk of tv-serie over. En bij onrecht in het spel film ik een live K1 gevecht met hierin een ongeslagen Anne. Het is doodvermoeiend of vreselijk lachen.

Onlangs draaide een jonge dame aan het oor van haar hond. Het dier liep te snel denk ik of ze had gewoon niet bedacht dat zoiets pijn doet. Het dier gilde net zo hard als mijn autobanden die door het harde remmen een streepje op de weg achterlieten. Jonge dame en vriendin keken verschrikt achterom. Natuurlijk wilde ik die magnum van het kind achter in haar keel duwen om vervolgens het oor van háár hoofd af te draaien! Maar ik schudde mijn hoofd en zweeg. De hond deed hetzelfde; ook hij had geen keus in deze. Bijna bij huis was ik bedaard door mijn (regelmatig terugkerende) mantra: “het kind is onschuldig…haar ouders zijn haar voorbeeld…het weet niet beter…hummmmm”…

Veel leuker is het natuurlijk de boodschappen van je voorgangster in de supermarkt te betalen. Mijn (betweter)plan om dit onlangs voor een total strainger te doen, zodat ze door kon naar hongerige kids en het avondeten, werd fantastisch bevonden! Het geld werd keurig naar mij overgemaakt en haar dankbaarheid was groot. Heerlijk vind ik zoiets. Guus Meeuwis zou zeggen: “ik heb genoten”.

Ooit wilde ik pinnen en schrok van de € 150, – die er uit de automaat stak. Dan maar wachten…Ik heb er 5 minuten gestaan met mijn inkopen, bloemen en treinkaart. Totdat er eindelijk 2 opgeschoten pubers hijgend en rennend de pinautomaat bereikten. Ik vroeg hen uiterst cool (terwijl het tuintje in mijn hart begon te stralen):“hebben jullie zojuist gepind?” “JA!” “Hoeveel heb je gepind?” “hijg-honderd-hijg-vijfig-hijg-euro” “Oké, alsjeblieft!”. De heren konden niet geloven dat ik de flappen met knipoog retourneerde. Ze keken 25 meter verderop nogmaals om en zwaaiden! Ik hoop dat ze het nooit vergeten en eerlijk door het leven zullen gaan.

Ja, zo groot denk ik. Dat je levens kunt veranderen door jezelf te kennen en iets van jezelf te geven. Wanneer iemand mij een berichtje stuurt en daarin vraagt wanneer ik weer een blogje schrijf, want daar “word ik zo blij van” of e-mailt: “Blijf alsjeblieft bloggen, dat houdt mij met beide benen op de grond”. Dan ga ik nog wel even door. Voorwaarts.

Best leuk zo’n ambitie.

Advertisements

One thought on “Ken uzelf

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s